Sagolik kvällshimmel och åskväder ?>

Sagolik kvällshimmel och åskväder

Första helgen i juli fylldes av mäktiga naturfenomen. Fredagens kvällshimmel bjöd på ett sagolikt skådespel.

SAM_4220 (2)

Så dramatiskt och så vackert! Som att en konstnär målat himlavalvet.

SAM_4234 (2)

Att stå ensam vid sjön och uppleva allt det vackra, att bara vara, fri från förpliktelser och måsten, det fyller mig med sådant lugn. Och insikten om min egen obetydlighet i det svindlande stora världsalltet gör att jag känner oändlig trygghet. Utöver att få grundläggande fysiska behov tillgodosedda och ett tryggt och varmt hem att bo i så är ett liv i naturen allt jag behöver och vill ha!

Ljusspelet förde mina tankar till norrsken. Och precis lika obeständigt som norrsken var denna himlaföreteelse.

SAM_4226 (2)

När de starkaste färgerna mattats av lämnade jag skådeplatsen för en promenad i skogen. Klockan närmade sig elva, men himlen var fortfarande ljus. Våra ljusa och exotiska sommarnätter är helt fantastiska!

SAM_4252 (2)

Trots ljuset är det ändå nattens ljud och atmosfär som råder. Och när jag i i den ljusa natten omslöts av skogens grenar fick en uråldrig impuls från djupet av mitt inre alla mina sinnen att skärpas. Närvaron i nuet blev total.

På lördagen gick jag ut för att promenera. Naturen är det bästa stället att tanka energi i. Och effektivast energiåterhämtning får jag när jag är själv. Mängder av blåklockor hade slagit ut och prydde diken och ängar.

SAM_4268 (2)

Vinbergssnäckor har jag sett många av i år. Många kallar dem för sniglar, men de är egentligen snäckor. Är fascinerad över dessa varelser även om de kan vara till förtret i den egna trädgården.

SAM_4263 (2)

Ljuset strilades så vackert genom trädkronorna.

SAM_4273

Och en av sommarens höjdpunkter är alla himmelskt goda smultron. I år kom smultronen ovanligt sent, hos oss brukar de vara som flest någon vecka innan midsommar. Men det känns härligt att vi har smultronhögsäsongen framför oss.

SAM_4302 (2)

Vi har välsignats med väldigt mycket smultron runt stugan. Odlade smultron trivs dåligt, men vilda smultron sprider sig som ogräs i området. Därför gav jag för några år sedan stugan namnet Smultronstället.

SAM_4344

Jag promenerade förbi ett vackert gammalt träd som stod med ena roten i graven. När jag tittade närmare på alla kryp och organismer som tog det de behövde från trädet blev det så tydligt visualiserat hur cykliskt livet är. Livsenergin försvinner aldrig, den bara omvandlas.

SAM_4296 (2)

SAM_4299 (2)

Plötsligt hörde jag en åskknall. Från ingenstans kom samtidigt kraftiga vindar och jag vände för att gå hem. Styrkan i blåsten tilltog, och jag fylldes av lycka och lugn. Många gånger har luftmassor i rörelse den effekten på mig. Som att all oro och alla bekymmer blåses bort.

SAM_4317 (2)

Molnen var blygrå, och strax öppnades himlens portar och släppte ner en ocean av tunga regndroppar. Det blixtrade och mullrade, jag kände sådan inre frid, och det var rysligt vackert! Men då regnet var så aggressivt vågade jag inte ta fram kameran och fotografera även om kameran knappast var helt skyddad från fukt där den låg i min ficka. Hela jag var dyblöt, det plaskade i skorna när jag gick, och regnvatten forsade längs stigen. Och jag kände mig så levande, som att jag var mitt i livets centrum. Tillbaka i stugan var det väldans skönt att byta om till torra kläder och tända en brasa att värma mig vid.

Jag lyckades inte få kläderna torra i stugan över natten, så söndag förmiddag hängde jag ut dem på tork. Jag fylls av lugn och lycka av kläder som hänger på tvättlina utomhus. Tror det kan ha att göra med att min mormor alltid torkade tvätt ute. Under mina första år bodde jag mycket hos mormor, och jag har många ljusa minnen från den tiden.

SAM_4330 (2)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *