En kameradröm går i uppfyllelse ?>

En kameradröm går i uppfyllelse

Nu mina vänner förstår ni, nu händer det intressanta saker. Efter att ha velat alldeles på tok för länge har jag äntligen landat i vad jag vill ha för kamera med utbytbara objektiv och införskaffat en sådan. Det blev en spegellös Sony a6000, en hybridkamera. Det var enligt min bedömning den bästa kameran (vad gäller mina behov)  i en för mig rimlig prisklass, och de som vet säger att kameran är oerhört prisvärd. Varför vill jag ha en Sony a6000? För det första så är den liten och behändig. Den bästa kameran är trots allt den som är med, och ju mindre och lättare kameran är, desto större är sannolikheten att den kommer med ut. Sony a6000 har snabb autofokus, vilket betyder att jag kommer lyckas ta bilder på djur innan de hunnit försvinna ur bild. Ljusupptaget är ypperligt, och jag har möjlighet att ta bra bilder även i ljussvaga förhållanden. Min gamla kamera har svårt att greja inomhusbilder och skymningsbilder. Sony a6000 kan ta upp till elva bilder per sekund. Detta kommer väl till pass när jag vill fotografera flygande fåglar eller dykande valar i exakt rätt ögonblick, ett ögonblick som inte varar längre än någon bråkdels sekund. När Oskar och jag var på valsafari i Lofoten för några år sedan var det bara att kapitulera inför försöken att fånga de dykande valarnas tjusiga stjärtfenor på bild i rätt ögonblick med gamla kameran. Kameran gav en chans per dykande val att fånga underverket på bild, och givetvis sa det klick antingen för tidigt eller för sent. Med en smattrande kamera som kan ta upp till elva bilder per sekund är möjligheten att lyckas större. Och slutligen, Sony a6000 har WiFi och NFC vilket ger möjlighet till trådlös överföring av bilder både till mobil och dator. Grymt bra när en är på resande fot att kunna spara säkerhetskopior av tagna bilder på telefonen.

Jag är upp över öronen förälskad i min Sony, och till skillnad från den gamla kameran så behöver jag inte längre jobba lika hårt för att uppnå önskad effekt. Plus att det inte är några som helst problem att ta bilder i ljussvaga förhållanden. Den stora utmaningen däremot är att lära mig kameran. Fåglarna jag tänkte fånga på bild hann försvinna innan jag hittat rätt i menyerna för att ändra slutartid och bländaröppning. Så problemet med att djuren försvunnit ur bild  kvarstår egentligen även om anledningen den här gången snarare var den mänskliga faktorn än kameran, haha. Men det problemet ska nog med lite övning gå att åtgärda. Vidare behöver jag lära mig behärska den teknik kameran ger möjlighet till. T.ex. kan extremt kort skärpedjup ge en fantastisk effekt, men det är ju bra om en lyckas ha skärpa på rätt ställe i bilden. Inte helt lätt att jonglera med utökade tekniska möjligheter. 😉

Sist men inte minst, några bildprover. Men snälla, ta hänsyn till att det är första dagen med kameran, ännu är jag en bambi på hal is.

DSC00043

DSC00073

DSC00149a

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *