Att utse en allierad ?>

Att utse en allierad

Som du kan läsa om i mitt inlägg om inre läkeprocess så krävs en allierad för att en läkeprocess ska kunna äga rum. Tänk dig attacken med den knivbeväpnade galningen som jag skrev om i inlägget om inre läkeprocess. Skulle du efter attacken vilja bli behandlad av vem som helst? Högst troligt skulle du vilja bäras in i en ren operationssal med den modernaste utrustningen och behandlas av den skickligaste läkaren. Emotionella skador behöver behandlas med samma omsorg och kunnande som kroppsliga skador. Och en effektiv behandling kräver en god lyssnare som:

  1. Verkligen bryr sig om ditt långsiktiga mående.
  2. Inte är upptagen med sina egna obehandlade emotionella skador.
  3. Inte har svårt för att tala om och bemöta känslor.
  4. Har förmåga att visa förståelse och empati för din smärta utan behov av att föreslå en quick fix.

Jag kan inte nog rekommendera att en vänder sig till en psykoterapeut! Oavsett om du bär på svåra emotionella skador eller inte så kan ett möte med en skicklig psykoterapeut vara lika välgörande för själen som en spabehandling är för kroppen. Sen är det givetvis viktigt att hitta en psykoterapeut som du har förtroende för, fungerar inte er kontakt finns risk att mötena stjälper mer än hjälper. Känner du dig orolig eller utlämnad ska du alltså omedelbart stänga dörren och sätta stopp för det hela, samt leta vidare efter en annan psykoterapeut.

Det finns ingen vattentät metod för att hitta en god lyssnare som kan underlätta läkeprocessen när du blottar dina emotionella skador. Men det finns två lämplighetsprov du kan använda i urvalet av en empatisk och kompetent allierad.

  1. Lyssna på din magkänsla. Är det här en person vars utstrålning påverkar dig så att du vill och känner dig trygg med att berätta din historia? Din magkänsla, om det är den som talar, har nämligen en raffinerad förmåga att känna av andra människors emotionella resurser och kapacitet. Träffar du en medkännande lyssnare som du får förtroende för kommer du känna dig trygg och vilja berätta om det du går och bär på.
  2. Berätta inte allt på en gång. Berätta bara så pass mycket som du behöver för att kunna bedöma om lyssnaren är närvarande och bemöter dig med lugn och empati. I ett sådant läge kommer du känna trygghet i att berätta mer, och då är det bara att ta ett litet steg till och återigen studera lyssnarens reaktion. Blir lyssnaren upprörd, vänder fokus mot sina egna problem, alternativt bemöter dig med hånfullhet eller likgiltighet, då behöver du ta ett stort kliv bakåt och inse att den här operationssalen varken är hygienisk eller modern, samt att läkaren inte är skicklig nog.

Tyvärr är det inte ovanligt att människor med emotionella skador hungrar så till den milda grad över att bli helade att de inte lyssnar på sin magkänsla, alternativt har de helt eller delvis förlorat kontakten med den. Detta kan leda till att direkt olämpliga personer många gånger väljs ut som lyssnare. Ibland kan personen med de emotionella skadorna till och med berätta sin historia för den som orsakat skadorna, galningen med kniven. Det är oerhört riskabelt, precis lika riskabelt som att lämna ansvaret för den kroppsliga intensivvården efter en knivattack till den beväpnade galningen. Är galningen någon du håller av kan det hända att du frestas av en önskan att få personen att inse konsekvensen av sina handlingar, att bekräfta att du har ett värde samt att behandla dig som du förtjänar att bli behandlad. Försöken misslyckas ofta, vilket kan leda till att du känner en oemotståndlig dragning till situationer och människor som påminner om personen som skadade dig. Det kan handla om partners, vänner, arbetsplatser eller chefer. Du gör allt du kan för att bli bemött så som du behöver, för blev du det, då skulle det nästan kännas som att du blev älskad och bemött med respekt av den som tillfogade dig skadan. Sådana situationer och relationer ger dig ofta nya skador som kräver ytterligare behandling. Innan läkeprocessen är över avråder jag dig starkt från att konfrontera dina förövare. Det bästa för dig är istället att undvika knivbeväpnade galningar innan din skador är läkta. För det handlar trots allt om ett omfattande ingrepp som exponerar ditt innanmäte för världen, och då kan du inte låta galningar rota runt med sina smutsiga fingrar i såret eftersom du riskerar inflammationer och andra komplikationer. En eventuell konfrontation bör inte ske innan du skrivits ut från sjukhuset och friskförklarats. Men lägg på minnet att en konfrontation med galningen inte är nödvändig för läkeprocessen. Och om det inte ger dig något i övrigt kanske du när du är vuxen inte behöver rusa iväg och kräva förståelse och en ursäkt av mamma, pappa eller vem den där knivbeväpnade galningen nu än är, som idag kanske blivit så gammal och skör att hen knappt har energi nog att äta tillräckligt för att hålla sig vid liv.

2 thoughts on “Att utse en allierad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *