Peru – Bolivia – Chile del 6 ?>

Peru – Bolivia – Chile del 6

Se gärna del 1, del 2, del 3, del 4 samt del 5.

Vi tog farväl av vår bolivianske chaufför, gick genom det bolivianska gränskontoret, och klev därefter på den chilenska bussen. I Chile är det säkerhetsbälten som gäller vid bussfärder, något vi knappast haft möjlighet till tidigare under resan. Snart övergick det väglösa området i bred asfalterad väg. Hela vägen till det chilenska gränskontoret var en enda lång nerförsbacke.

Enligt vår reseledare Alim var chilenare misstänksamma mot peruaner (Alim är peruan). Och Alim hade trots att han i jobbet flera gånger passerat det chilenska gränskontoret, papper som visade att han var anställd hos G Adventures samt id-handlingar blivit misstrodd och till och med fått tillbringa natten i arrest. Så för att undvika gränspersonalens uppmärksamhet bad Alim oss att inte tilltala honom vid gränskontoret. Och om det skulle vara så att Alim inte kom igenom kontrollen så fick vi instruktioner om att ändå kliva på bussen som skulle släppa av oss vid hotellet. Så skulle Alim ansluta så snart han kunde. Förstå vilka VIP-privilegier våra västeuropeiska pass ger oss. Och hur svårt människor från många andra länder har att röra sig över landgränser.

Den här gången gick det bra att komma över gränsen, även för Alim, och vi rullade strax in i San Pedro de Atacama.

IMG_3800

Från ett område helt avskilt från civilisationen slängdes vi in i ett surfarsamhälle. Hela staden var uppbyggd runt surfing, lite bisarr känsla när det inte fanns något hav i närheten. Det var sandsurfing entusiasterna höll på med, och på gatorna gick det omkring hippies med dreadlocks. I gathörnen spelade folk afrikanska trummor och dansade afrikansk dans. Det var väldans skönt att komma fram till hotellet och äntligen efter några dagar i öknen kunna duscha igen.

Andra dagen i San Pedro de Atacama gjorde vi en utflykt till Måndalen.

SAM_1384

SAM_1392

SAM_1420

IMG_1373
Foto: Oskar

Vi fick uppleva en underbar solnedgång som färgade stenformationerna i härliga nyanser.

SAM_1433

SAM_1435

IMG_1414
Foto: Oskar

Tidigt dagen efter rullade vi till flygplatsen för att hoppa på flyget till Santiago. Chile är ett avlångt land så flygresan tog sin tid.

Santiago känns väldigt mycket som en europeisk huvudstad, och trots Chiles brutala historia, som att befolkningen i högre grad än peruanerna och bolivianerna bär på ett socialt arv som ligger närmare vårat. Efter att vi checkat in på hotellet tog Alim med oss på en promenad där han visade Chiles centrala delar. Vädret var perfekt för en guidad promenad, mulet och varken för varmt eller för kallt. Vi avslutade kvällen med himmelskt god restaurangmiddag i Santiagos bohemiska kvarter.

Dagen därpå stod det vinprovningsutflykt på gruppens schema. Oskar och jag var inte intresserade, så vi tog det istället lugnt och strosade längs Santiagos centrala delar. Med bergbana tog vi oss upp till Santuario de la Inmaculada Concepcion, jungfru Mariastatyn som vakar över Santiago.

SAM_1465

Utsikten över Santiago var trots visst dis helt fantastisk.

IMG_3867
Foto: Oskar

SAM_1467

Sista biten upp till Mariastatyn var en Golgatavandring.

SAM_1463

På kvällen var det avslutningsmiddag med gruppen. Gruppresan var slut, och dagen efter skulle Oskar och jag bege oss ut på egna äventyr.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *